Aflarea în treabă

Vintage Boutique

Piata Sfatului Brașov – foto Simona – aprilie 2014

“Am dorit dintotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema Aflarea în treabă ca metodă de lucru la români” – Petre Țuțea

Mare adevăr ! Nu cred că există vreo nație mai aflătoare-n treabă decât a noastră.
Iertată să-mi fie afirmația care poate părea a fi făcută din lipsă de patriotism. Dar știu că cei care mă citesc fac diferența dintre patriotism și patriotardism.
Patriot este acela care se sacrifică pentru patrie atunci când aceasta este în primejdie, nu cel care trăncănește de-aiurea, bătându-se cu istoria în piept și evocând nu știu ce nedreptăți ancestrale și amenințând Tsipras-licește, gen ia-l de pe mine că-l omor…
Ce buni suntem noi și cât rău ne-au făcut alții !
Mai mult rău decât ne-am făcut și ne facem noi înșine, nu ne-a mai făcut nimeni.
E drept că istoria noastră, între altele, are la bază o geografie care ne-a cam dezavantajat, dar altfel hai să începem prin a ne vedea cum suntem, nu cum ne credem.

Doresc să știu și eu, în care țară normală, care are probleme interne grave, precum și ceva puseuri musculoase dinspre Ras-Putin, ține în prime-time la televiziunile de știri, nu la cele de can-can, o panaramă care este Zăvoranu Oana, cu tot circul pe care l-a făcut și îl face de ani de zile și care acum a atins un punct culminant, prin decesul mamei ei.
Iaca m-am enervat iar pe abundența asta de prost gust.
Dacă natura are și rateuri, chiar trebuie să le transformăm în modele, iar întâmplările mai mult sau mai puțin banale din viețile lor, trebuie să țină televiziunile ocupate ?
Cum poți să vorbești en passant despre Halep și în schimb să dai amănunte jenante despre un deșeu uman ?!

La noi ratingul face istoria contemporană. Acesta a absorbit ființele într-un ideal asimptotic cu cel civilizat, care ne-ar putea eleva și salva de noi înșine.
Cum poate înjosi mass media  atât de multe idei, concepții, principii, numai ca să facă rating ?
Ba ne mai și spun că asta cerem. Păi nu ne mai dați, dacă sunteți voi deștepți ! Forțați-ne să vedem ceea ce ne urcă pe scara evoluției. Să schimbăm într-una programele și să ne “plictisim” de valori și să râdem de glume bune.

M-am săturat să aud că am telecomanda cu care pot să schimb programul și să privesc la ce vreau.
Eu o am și alții de asemenea. Dar nenorocirea este că cei mai mulți înțepenesc în gunoi și cred că așa e viața. Apoi plătim cu toții această deviație de la starea de om cu discernământ și obiceiuri civilizate.
Fetele vor crede că trebuie să le facă mamelor ce i-a făcut descreierata aia mamei ei, de exemplu.
Nu cobor eu acum să comentez cazul, am spus doar că ăștia suntem: Țara arde și baba se piaptănă…

Îmi spunea un prieten plecat din România că la noi la români numai noi contăm, restul … Care restul ? Aflăm că mai avem co-planetari doar dacă este ceva bombastic, cu morți, răniți, rating !
Așa este !

Am văzut deunăzi filmul “Citizenfour” – documentar care face portretul unui analist al Agenției Naționale pentru Securitate din U.S.A., Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete și e în gașca WikiLeaks, azilant la Moscova, deh.
Povestea e din 2012 – 2013. Câți români știu despre ea ? Pentru că ne interesează și pe noi subiectul ăsta, mai mult decât silicoanele nu știu cărei parapante și divorțul cu repetiție al nu știu cărui cuplu zmucit și alte și alte aiureli .

Noi ne-am mutat pe net ca să mai luăm o știre pe bune, iar președintele cu p mic ne ține pe Facebook, că ce paltonul lui, de-aia l-am votat, să posteze sau să ne citească de pe prompter sfornăieli de obtuz ce este, măcinat de ambiții mărunte și de orgolii nemăsurate.

Până la urmă, dacă te interesează afli. Dar ideea este să primești ușor și firesc informații reale, de interes public, neinterpretate, că de-aia le zice programe de știri.
Găsești și singur, de acord, dar la ce sursă să te duci cu încredere ? Cât discernământ să ai și cât să reziști când ești tras tot mai jos ?!
Nivelul este deja sub zero. Oriunde muți programul în încercarea de a afla ceva, sau de a te relaxa, găsești ratați cu pretenții de analiști politici, știri fără nicio importanță, gâlcevi pe teme absolut aiuritoare, care țin de penal sau de balamuc, oricum nu de interesul public.
Ți se spală creierul și efectele sunt din ce în ce mai evidente.
Mercenarii din televiziuni au făcut o artă din manipulare. Majoritatea este o haită de maidanezi, care ne spun ce li se dictează. Lucrează după scenarii și știți că nu sunt paranoia când afirm acest lucru.
Își bat joc de populație și au sucit mințile multora…

Da, ne aflăm în treabă, dar nu în a noastră.

S i m o n a

 

 

Ți-a plăcut? Răspândește-l!

Un comentariu la „Aflarea în treabă

  1. Oana Zavoranu, Bianca Dragusanu, manele, creeatiile lui Dan Diaconescu… Elodia, samd, sunt pasi marunti in procesul de indobitocire al natiei. Imi vine in minte o amintire de dupa revolutie….tineri liceeni care militau pentru….legalizarea avorturilor. Unele guri ar spune ca era necesara schimbarea, in scopul dreptului de a avea sau nu copii.., dar cine sa decida? Alti copii ? Urmatorul pas a fost injumatatirea programelor de invatamant… si uite asa, s-a creat un public pentru divele de doi bani si tipuriturile cu iz de muzica orientala. Ma intreba, nu de mult timp, fiul meu cel mare: noi de ce nu am ascultat manele in casa? Chiar asa ! Oare de ce? Totul vine din a discerne ce este necesar pentru foamea mea de a sti, de a asculta, de a vedea, de a simti. Prin urmare cred ca optiunea ne apartine. Partea urata este ca avem din ce in ce mai putin de ales.

Lasă un răspuns