Teatrul Masca

22
Mihai Mălaimare – “Parcul” – foto Simona

Artistul este şi el un om normal, căruia i se sparg ţevile în casă”- spune Mihai Mălaimare în acest an, în care Teatrul Masca aniversează 25 de ani de existență.

Nu sunt un critic de teatru, dar mă consider un spectator avizat, cu experiența multor spectacole și filme văzute.
De aceea îndrăznesc să spun că odată ce m-am hrănit din cultură, pot vorbi un pic despre ea.
Pe actorul Mihai Mălaimare l-am văzut într-un spectacol, tip one man show, la Sala Mică a Teatrului Național din București, cam prin ’90 sau ’91. “ Actorul” parcă se numea.
Nu am crezut că un singur om, cu o recuzită minimală, cu un fond muzical și cu două reflectoare pe el, poate ține o sală plină mai bine de o oră și jumătate, fără pauză…El a făcut-o !
Fără cuvinte, dar cu o încărcătură emoțională și cu o expresivitate, care ne-au desprins din timp și ne-au purtat de la râs la plâns, suprinși în povestea vieții, lin și natural.
Am participat tăcuți la o desfășurare de stări și am înțeles.
Am înțeles, între altele, că într-o lume în care se țipă, în care nu mai există respect pentru interlocutor, avem totuși în noi calitatea de a “auzi” povestea cuiva.
Mihai Mălaimare știe că o avem și mai știe cum să ne facă să ne-o folosim .
A înființat Teatrul Masca în anul 1990 și de atunci ne regăsim frecvența pe care să trăim emoțiile pe care el și artiștii din echipa lui ni le transmit doar prin gesturi și expresii corporale. Ce bine ne-ar prinde să putem face asta și dincolo de spectacolele fascinante ale acestui teatru.
Dar…de atunci lumea a devenit și mai nerăbdătoare și mai neatentă la cuvintele celui de-alături…

Sanda Mitache

Sanda Mitache – oct. 2013 – foto Simona

Collage 4

Culisele “Parcului” – Anamaria Pâslaru în prim plan – foto Simona – oct .2013

În octombrie 2013, la Festivalul de Teatru organizat superb de, pe atunci noul său director, Lucian Sabados, la Teatrul Maria Filotti din Brăila, a participat și Teatrul Masca.
Ne-au încântat cu două piese :”Parcul”- premieră și “O noapte furtunoasă”, ambele regizate de Mihai Mălaimare, care și joacă în ele.
Fiind prietenă cu Sanda Mitache, inegalabila lor scenografă, la premiera piesei “Parcul” am stat cuminte în culise și am asistat la pregătiri.
Machiaj, emoții, glume simpatice, bancuri, încurajări discrete. Aveau să iasă cu ceva nou și nu bănuiau cum va fi. A fost un succes și a rămas o PIESĂ ! De vis !
Se vedeau imaginația, talentul și munca imensă adunate de o echipă tânără, îndrumată de un maestru.
Am făcut niște poze backstage și dacă nu aș fi avut deja emoții alături de ei, mi-aș fi dat seama că trebuie să ocup un alt loc în sală, din care să-i surprind în toată splendoarea pe care au desfășurat-o pe scenă.

Duet

“Parcul” – Duet Anamaria Pâslaru & Mihai Mălaimare – foto Simona

În “Parcul” se face o istorie a Parcului Cișmigiu, de la inaugurarea sa în 1894 și până în zilele noastre.

La spectacolele de pantomimă scenografia – incluzând si costumele, evident – este esențială. Contribuie la crearea personajului poate mai mult decât într-un spectacol vorbit.
Sanda este genială. A făcut, ca de obicei, ceva absolut superb, cu muncă, imaginație si cu resurse incredibile. Are har și stilul ei exuberant și vibrant își găsește provocările și inspirația în Teatrul Masca.
A contribuit la grandoarea și strălucirea trecerii prin vremuri a Parcului Cișmigiu,  într-un stil care s-a împlinit cu regizorul si cu talentul artiștilor.

Spectacolul este plin, stălucitor expresiv, emoționant până la lacrimi uneori. Scenă vie, care îți expune artă și cultură fără replici.

1

“Parcul” – foto Simona – oct. 2013

Actorii, majoritatea tineri, bine îndrumați de “Dom’ Director”, au fost la înălțime.
Au avut un succes nebun, aplauze la scenă deschisă.
Mihai Mălaimare este un maestru care a reusit să creeze și să mențină un teatru unic în România, teatrul de pantomimă.
Are și voce, cantă superb ! Împreună cu Anamaria Pâslaru, brăileancă ( tatăl ei a fost cândva Directorul Teatrului Maria Filotti ) au cântat și au cucerit definitiv sala.
Anamaria si sotul ei , Sorin Dinculescu, joacă la Teatrul Masca de când acesta a prins viață. Sunt foarte buni.

De fapt absolut toti sunt buni si fac o trupa minunată.

Collage 33

“O noapte furtunoasă – foto Simona oct.2013

“O noapte furtunoasă”, poveste cunoscută, este și ea o capodoperă în repertoriul Teatrului Masca. Ai zice că nu ai cum să-l redai pe Conu’ Iancu fără vorbele și ironiile sale, fără numele personajelor, create după chipul și tipicul lor. Fără hazul și satira textului… Uite că se poate !
Regizorul Mălaimare a orânduit lucrarea astfel încât să vedem mai bine ceea ce nu am sesizat citind, sau văzănd alte puneri în scenă ale lui I.L. Caragiale : personajele complete ! Expresia lor care ne poate scăpa, plecând urechea mai mult la vorbe.

Genial și curajos ! Teatru de pantomimă, un gen cu care te poți prezenta în orice loc al planetei și poți transmite actul cultural. Tablou viu, fond muzical, decor cu personaje care emoționează fără cuvinte.

Film mut, care extaziază o sală în vremurile 3D-ului…Trebuie să fii bun tare ca să-ți iasă. Și lor le iese !

Ce bine le-ar face omenilor dacă doar ar mima uneori…

S i m o n a

PS : restul pozelor pot fi văzute la pagina FOTO

Ți-a plăcut? Răspândește-l!

Lasă un răspuns