Generații – partea a treia

20141220_161721

Curcubeu – foto Simona 2014, toamna

Țin în mâini un cartof fierbinte… RELÍGIA…
Teoretic nu este treaba mea dacă religia este sau nu disciplină predată la școală.
Nu am copii, de ce să-mi bat capul ? Chiar așa !
Iubesc copiii și îi respect. Îi respect, insist pe acest verb, dar tot nu ar trebui să mă intereseze ce materii li se predau în școli.

Totuși, așa să fie ? Lasă că-s plătitor de taxe și îmi pasă pe ce se duc banii publici, dar copiii ăștia sunt presupuși să ne plătească nouă pensiile, generic spus. Așadar, cum îi creștem, așa îi avem. Ce semănăm , aia culegem…
Prin urmare iaca îmi arunc cartoful fierbinte din dreapta-n stânga, dar nu-i dau drumul, că nu vreau.
Întotdeauna am avut curajul să zic cu glas tare fix ce am gândit, cu riscurile asumate. Inclusiv î.e.n., când Secu’ era Facebook-ul nostru…
Acum risc să-mi iau huiduieli de la mulți, dar mizez pe faptul că aici e salon de taifas, nu Stadionul Giulești. Nu pun la îndoială și nu iau în derâdere credința nimănui și nici necesitatea ei. Liberi la cugetare fraților !
Buuun !
Nu cred însă că este firesc să se impună religia ca disciplină predată în școli.
Este un abuz emoțional făcut tocmai de cei care ar trebui să excludă orice fel de excese, că doar pretind că au înțelepciunea celui care te îndeamnă să întorci și celălalt obraz. Este făcut de o parte a preoților, care toți de fapt ar trebui să ne fie sursă de spiritualitate și să ne atragă prin ea, către ea. Ei recurg însă la metode laice și imixtiuni șantajiste.
Dacă aș avea copii, nu mi-ar plăcea să li se predea religie în școală.
Nu am absolut nimic împotriva religiei, așa cum nu am nici împotriva aritmeticii, chimiei și a restului disciplinelor.
Să se predea istoria religiilor, paralel cu istoria, sau în cadrul filozofiei. Dar nu ca materie separată. Cum să vină X să-i spună copilului meu ce să simtă și ce să creadă ?! Cum să predai emoțiile și transcedentalul ?
“Religia este sediul adevărului transcedental” – Petre Țuțea. Cine s-o predea cui ?

Credința este ca o atracție: o ai sau nu. O revelație: o ai sau nu. O cauți sau te găsește.

Apoi pentru practicarea religiei există biserici. Multe … 18,300 de biserici în România,  bașca Parlamentul, unde curg Mir și lacrimi de nevinovăție, amestecate cu aghiasmă și sudori de penali adăpostiți.
Dar tot în România sunt doar 4000 de școli si 425 de spitale. Țțț, kel kestión !
Așadar cred că religia poate fi predată foarte lejer și generos, cu har și cu tot ritualul, în bisericile existente, în cadrul sortit adică.

Plus că sunt multe confesiuni, deci pe care să o predai ? Păi ce facem aici, discriminare ? Și în școli măi ?! Copilul evreu, sau penticostal, sau neortodox oricum, ce face la ora de religie ? Bate drichea ? Pe banii cui ?

Mai bine nu predai niciuna dintre ele, dar le predai copiilor ETICĂ, mo-ra-lă..  Abia poate nu-și mai pun grenade în ghiozdane din cauze religioase, să se detoneze aiurea-n tramvai.
Etică la greu. Educație civică. Morală . O oră pe zi ! Adică cele 10 porunci ce-s ?! Mo-ra-lăăă !
Păi, să luăm un exemplu la întâmplare : ce a înțeles Bulă, care face religia de la casa I, când i-a văzut deunăzi pe Vosganian și azi pe Șova ? Bărbați vajnici, credincioși desigur, demni urmași ai lui Gheorghe Doja, s-au dat cu Mir și li s-au amestecat pe pepturile demne mucii cu lacrimile perverse și și-au tămâiat colegii, ca să-i ajute Dumnezeu, de Buna Vestire. La ce să-i ajute ? Ca să fenteze legile, necum să treacă vreo lege bună pentru dobitocul de ta-su lu’ Bulă, care i-a votat.
Așadar Bulă a înțeles că dacă furi, scapi de lege, dându-ți cu Mir. Apoi implori Cerul să-i facă  pe imbecilii ăia de colegi ai tăi, penali și ei, să voteze contra naturii. Adică să te lase liber, să mai furi câțiva ani, lipind bănuți la sfintele icoane, ba făcând și biserică, ca Becaliciul.

Eu nu amestec lucrurile aici. Că nu eu am zis : “să faci ce zice popa, nu ce face popa”. Așadar ăstora ce le-o zice popa ? Și cum îi va explica el lu’ Bulă la ce a folosit Mirul în cele două situații. Sau cui i-a folosit !?

Părerea mea : părinții care vor să aibă copii credincioși, să îi ducă la biserici, să asculte la predici, că sunt destule, nu ?!
Dacă totuși nu li se pare suficient de religios copilul, că mănâncă ciocolată în post, să îi pună meditator. Da, la religie, ce ? E la modă, nu ?!  De la ăla de mate, se duce la ăla de religie. E vreo problemă ? Nu văd ! Dar pe banii matale, nu p’ai mei dom’le părinte.
Că Bulă degeaba bate cruci la biserică și se dă cu capul de icoane și are 10 la religie, să-i crească media generală. El tot nu pricepe că ambalajul se reciclează și la roșu îți îngheață roata sub BMW-ul, pe care nu Dumnezeu ți l-a dat, ci un bou, care …hopa, că intru în alt articol…
Ce n-ai înțeles copile dragă, Bulișor ? Păi cutare și cutare, cu Iov, cu Crăciunul care nu aduce BMW, ci s-a născut un bebe… Stai că-ți explic eu Bulă, sau plătește tati un iluminat. Sau caută tu pe Google, că n-avem WC în casă, dar avem Internet.. Sau privește la Trinitas TV, mânca-te-ar mama…se bagă și ea în seamă, care altfel în toate religiile este piua.

Aici am dat în altă strachină !

Așadar, cu un tupeu asimptotic cu morala creștină, unii preoți, că nu toți sunt nechemați ( mulți au har și le cer iertare sincer dacă îi necăjesc cu critica mea către alții, mascați în mesageri ai Domnului  ) vor să ne facă la buzunare.
Ușurel sfințiile voastre ! Da’ la ce vă mai trebuie ? Că vă imbrăcați ca regii, în fire de haur, aveți case de bugetari, care se întorc după turlele bisericilor în care prestați. Mașini de lux estem. Ce nu vă ajunge ?
Unde mai vreți să investiți ? În cămine pentru orfani, azile pentru bătrâni ? Ce vreți cu banii, ca DaNA nu mai vede înaintea ochilor și vă ia cu sutane cu tot !? E orbită de dreptate…
Hai, domniile voastre, fără supărare, mai cu fața spre icoane și în fișa postului, că avem treabă de făcut, de iertat, de-astea mirene, nu de colectare.
Criza ardea lumea și ei dădeau cu toiagul de pământ și cereau bani de la buget pentru Catedrala Neamului. Nu pentru cantinele săracilor, sau pentru canalizări la sate.
De-aia zic că exagerează, zău ! În România se întâlnesc hoțul cu prostul tot timpul și deja îmi scapă proporția. Mai mulți hoți decât proști .
Nu-i de 1 leu măi ! E de prințip, că trebuie să mai avem și noi o conduită la câți profitori sunt pe cap de locuitor, plătitor de taxe și impozite.
Poate li se arată și de vreo 200 de locuri asigurate în Parlament, că oricum se bagă în de-astea. Ăia se dau cu Mir, ăștilați vin cu crucea și noi vom sta alături de Bunul Dumnezeu, să privim cum își împart ei bucatele din blidele noastre.
Sunt putere în stat și nu ne-am prins ? Bine, să fie, dar pe bugetul lor, că au de unde. Credința nu se deprinde cu bani, că ăia-s ochiul necitatului aicișa. Ok ?!

Biserica este o mașină de făcut bani. Negri, scuzați. Un fel de SRL, dar nefiscalizat.
Credincioșii, de unde de ne-unde, plătesc, ca să-i mențină strălucirea, opulența, măreția, în care ei să se simtă mici, dominați, cumințiți.
Este un teatru al mântuirii și cu cât este mai mare spectacolul, cu atât devine mai atractivă și cere mai mult.

Eu nu am așteptări de la nimeni, dar îmi sar siguranțele când văd ipocrizie, întru credință decompensată.
Rețineți că nu m-am legat de religie, de niciuna. Nu m-am legat de credință, căci știu că poate face bine la om, care simte un spijin în ea, se regăsește cumva, undeva, treaba fiecăruia.
Dar asta nu se predă, asta se simte sau nu. Tacit ! 

Cât timp vor mai muri oameni în numele religiilor, misterul devine dilemă și unde mai este liberul arbitru, cel care ne face specie conștientă ?
Îmi doresc o reformă a bisericilor, precum și repunerea lor în realitate și pace, cu smerenia pe care o aclamă.

S i m o n a

PS : și hai la Piața Universității, că de acolo începe !

Ți-a plăcut? Răspândește-l!

Lasă un răspuns