Generația Alzheimer

100_8940

Siaj – cuvânt pe care Papa mi l-a explicat, când eram copil…foto Simona

Evident că poate fi la oha acest mesaj…din-ăla tip Sf. Anton, cum primeam la cutiile poștale, cînd eram mici :” scrie de 10 ori acest mesaj și pune-l la 10 cutii poștale, că altfel…” te-ai scos, ghinioane, belele…

Daaar, dar, din nefericire această boală Alzheimer a devenit deja mult prea frecventă. Ori pentru că au diluat alde Condrea dezinfectanții, ori pentru că ne-am diluat noi viețile pe la  anumite capitole. Nu știu, dar fără glumă, este oribilă.

Pentru cel care a încasat-o și o desfășoară, nu știu cum este, că nu am și dacă o voi colecta, nu voi avea cum să o descriu din interior. Cred de fapt că interiorul este tai-tai și rămân doar niște instincte bazice, dacă n-or fi și alea inerții…

Viața a făcut să fraternizez acum cu prieteni buni, ai căror părinți au prestat Alzheimer. Și-a tras și Papa al meu și credeți-mă că de azi voi merge cu marsarier-ul prin casă…voi pune ceasul invers și ce mai zic ăștia în instrucțiunile de mai jos.

Ok, scap de neamțul care îmi ascunde lucrurile și neuronii și voi fi bagată la secția schizo-bubu-obsesivo-compulsivo…Dar măcar voi ști de ce mă duc la baie … în-afară de dușurile scoțiene pe care mi le vor face sistemele sanitare implicate profesional.

Cum spuneam, boală de top asta , Alzeimer. Mai ales pentru cei din jurul celui care a luat-o , implicați emo și forțați să joace în La-La-Land, ca să facă față.

Eu am în echipamentul de protecție pe Sf. Umor, cu care m-am scos toată viața. Glumesc cu Papa, îl dezmierd, ne plimbăm de mână, stăm pe bancă…

El nu cred că bănuiește cine sunt, dar are încredere în mine, așadar continuăm cu dragoste și respect opera vieții, cu ce mai avem în dotare.

Mai am decență, înțelegere, acceptare și putere pentru tatăl meu. M-am anesteziat cu ideea că el nu mai este și că ne-a lăsat doar ambalajul , ca să nu ne lase de tot prea brusc. Nu a fost decizia lui, că altfel sigur îl lua și pe ăla, pe ambalaj…

Dar este un “Erou al Vieții” și i-am spus-o de multe ori, când încă mai ajungeam la mintea lui. Îi plăcea și se mândrea cu cei 93-94 de ani cât avea atunci. Ridică media și speranța de viață, desigur !

Acum merge pe 95…și are o misiune numai de el știută. Deh, este veteran de război – Comandor în Rezervă, medaliat de Regele Mihai, de-astea.
Probabil că i-a rămas în jurnalul de bord vreo temă. Nu știm care ar putea să mai fie, iar el și-o face sub acoperire, ca să nu ne prindem noi. Deci e plecat în ea, iar pe noi doar ne fentează că mai este pe aici…

Cam greu și cu siguranță neplăcut. Nimeni nu vrea să vadă pe cineva iubit , sau pe oricine, la faze de-astea. Boală grea, dar niciuna nu-i ușoară.

Nici o boală nu este frumoasă și este curată tâmpenie să te pui să-ți alegi din vasta ofertă una, cu care ai vrea să-ți punctezi finalul. Nu avem cum să facem asta și s-ar duce de râpă misterul vieții, secția lui horror.

Toată lumea zice “ia-mă Doamne din somn , ca să nu-i chinuiesc pe alții ! “. Parole, parole…

Am mai spus-o și “dacă n-am mai spus-o, v-o repet”…: trăim într-o lume din ce în ce mai superficială, preocupată de cai verzi pe pereți. Se investește uriaș în autodistrugere și te miri ce în medicină.

 Populația va rămâne oricum în 2 neuroni, din lipsa de antrenament a minții. Iar cei 2 neuroni vor fi în conflict, rezultând niște ființe cu belciuge peste tot, tatuaje incusiv pe albul ochilor ( că de-astea știm să inventăm cum să se poată face ) priviri goale și instincte primare.

Apocaliptică imaginea, noi nu o vom trăi, dar va fi, dacă nu băgăm viteză în educație și sănătate. Nu sunt în campanie electorală, dar asta este realitatea .

Măscăricii candidează peste tot în lume. Iau puterea, se joacă periculos cu sănătatea noastră, iar noi involuăm ca specie.

Alzheimerul s-a instalat și la foarte mulți intelectuali, care și-au exersat memoria toată viața. Dar cui îi pasă ? Cine investește în de-astea, să afle de ce, cum prevenim, cum tratăm ?! Dacă tot ne este dat să murim, dă-ne încolo! Chinuiți sau nu, să cotizăm, să votăm și de restul se ocupă aleșii, adică de scufundarea corabiei.

De noi trebuie să ne ocupăm singuri, fără glumă și fără așteptări. De noi înșine și de cei dragi, care nu o mai pot face singuri.

S i m o n a

PS : mai jos sunt indicațiile  care m-au stârnit…Or fi sau nu or fi folositoare, habar nu am, dar cine are ?

   “Stop Alzheimer

  Cea mai  simpla metoda de prevenire a Alzheimer-ului
  Cercetatorii Lawrence Katz si Mamung Rubin au descoperit ca este necesar sa stimulam cealalta emisfera cerebrala pentru a preintâmpina topirea creierului datorata rutinei( care ne scuteste de efort in executarea unor activitati intelectuale).
  Din anul 2000, sus numitii au creat Neurobionica care subliniaza necesitatea efortului suplimentar impus creierului. Sunt recomandate niste exercitii-eforturi de biciuire a celeilalte emisfere( cea dreapta  dirijeaza miscarile partii stângi a corpului si invers) 
  – Puneti ceasul la mâna cealalta. 
  – Spalati dintii cu cealalta mâna. 
  – Mergeti spre casa si de acasa spre obiectivul propus pe alt drum. 
  – Mergeti in casa cu spatele(chinezii faca asta zilnic in cadrul exercitiilor efectuate in parcuri). 
  – Priviti cu ochii strânsi. 
  – Priviti fotografiile  tinându-le cu susul in jos sau cu capul aplecat. 
  – Stimulati cerul gurii cu arome foarte diferite. 
  – Priviti ora ceasului in oglinda. 
  – Miscati mausul cu cealalta mâna. 
  – Spalati-va partile intime cu cealalta mâna. 
  – Mâncati tinând tacâmul in cealalta mâna. 
  – Taiati pâinea cu cealalta mâna. 
  – Faceti orice alte exercitii, conform cu imaginatia fiecaruia, care  sa contravina rutinei zilnice.
 – Incepeti aceasta activitate chiar acum, trimitând mesaj catre prieteni.”

 

Ți-a plăcut? Răspândește-l!

Lasă un răspuns