Dilema de caniculă
Dezbaterea cu tema „ce a fost mai întâi, oul sau găina ?” este pentru filozofi, dar se ia și la lume…
De exemplu la mine e veche asta : versurile poeților noștri, anonimi sau nu, sunt inspirate din viața poporului român, sau ele ne influențează soarta ?
Pe mine mă bântuie gândul că ne urmăresc și ne supun, că prea nu mai ieșim din ele. Nu batjocoresc nimic, respect operele românești, doar că unele îmi seamăna a blesteme…unele.
Aleg acum trei și dau Bacul cu ele !
- Meșterul Manole (Vasile Alecsandri)
Vouă nu vi se pare că acesta parcă ar fi Dorel ?! Ce cauți tu, mare meșter, să construiești pe o ruină ? Nu ți se pare că e ceva ce nu merge acolo și că tre’ să cauți alt loc ?
Bun, nu-ți trece asta prin cap ! Dar când vezi că tot ce faci, se dărâmă, nici atunci nu te lași ?! Nu românule, ia-te după vise și zidește femeia, care trece peste toate piedicile și ororile, să-ți aducă ție mâncare ! Și Ana vitează, nu am ce-i face ! Degeaba îți scâncește ea că o doare, că îți poartă copilașul, că asta nu e glumă ! Nu, tu duci tâmpenia până la sacrificiul suprem. Pentru ce ?!
Te-ai rugat, ți-a dat Domnul piedici ca să nu ajungă taman nevastă-ta la tine, dar neh, tu ai mers pe vis, nu pe realitate . Nu mai zic că ai fi fost fericit dacă ar fi picat femeia altuia la zid, nu a ta. Că și asta este altă latură “umanistă”, dar nu ține speța de azi.
Concluzie : nu vom avea niciodată autostrăzi, poduri și nici meșteri, pentru că Ana nu s-a întors deșteaptă acasă și astfel Manolică și-a putut urma visul, sfidând realitatea și desăvârșindu-ne în industria construcțiilor și a sacrificiului rătăcit.
- Toma Alimoș ( baladă populară ).
Daaa, viteaz și ăsta, dar nu a avut nici el cu cine ! Sta Toma în codru-i frate, că la bufetul din sat era dat în urmărire generală și băsmea cu ochii la cer, cum i-o trage boierului. Era melancolic, că bea și vorbea singur. Nimic grav până aici.
Dar când a venit boierul, dușman încrîncenat, gros, arțăgos, Manea slutul și urâtul, pus clar pe ucidere din culpă, ce-a facut viteazul ? În loc să pună mâna pe par și să-l execute, că tot i-a venit dinainte, el o dat-o pe Frate Manea, ia de bea, că poate ne-om împăca ! Da, alcoolul dăunează grav ! Păi cu cine vrei să mi te împaci măi Alimoș măi, și de ce ? Ce faci tu, alianțe la guvernare ?!
În fine, i-a vărsat Manea mațele, că el știa clar cum stă și ce vrea și a fugit, lăsând-l pe fraier cu vechii lui aliați naturali…copacii cu verdele sus, că încă nu fuseseră vânduți. Alte vremuri…
Manea ? Jigodie, da ! Laș, da ! Dar asta-i politica ! Că „pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești”.
Noroc cu Murgul, altfel „vită mută”, care nu băuse și l-a adunat pe Toma din balta de sânge și l-a dus fuga să-i ia gâtul lui Manea, ceea ce trebuia să facă din prima, nu să-i întindă plosca ! A murit apoi și Toma, că și-a căutat-o . Ori era prost, ori a întins mâna greșită, că era beat. De bun strateg nu-l bănuiesc.
Concluzie : nu vom avea niciodată politicieni care să țină cu noi, pentru că vitejii noștri sunt solitari, visători și speră degeaba prin codrii verzi . Nu se bagă la luptă, lăsându-i pe alde Manea să ne facă (la) legi.
- Miorița ( baladă populară ).
Asta chiar trage să ne devină și brand, că parcă nu ne-a făcut destule ! Nu știu dacă e de râs sau de plâns, dar ne urmărește.
( Penibilul atinge cote industriale, dacă le iese cu sigla asta la Turism)
Versurile sunt absolut vibrante și impresionante. Chiar asta simt. Ideea însă…
Cum măi Baciule, serviciile secrete trimit oaia la tine să-ți spună că aliații vor să te elimine și tu îți faci testamentul, resemnat, fără luptă, fără o confruntare, fără măcar o plângere la DNA ?! Ba o pui pe Mioară să și mintă după ce nu vei mai fi ! Cred că le-ai fi dat ălora și de băut, ca Toma Alimoș, înainte să te omoare. De ce măi, de ce ?! Uite ce ne-ai transmis din neam în neam, cu resemnarea ta romantică !
Stăm prin Piețe, vărsăm sânge, aprindem luminițe, sperăm și la urmă iese ca vrâncenii și ca ungurenii…deși nici cu restul nu mă mândresc.
Concluzie : “bun” brandul !
S i m o n a