Dubii vinovate…

11896255_1046339662050922_4124777171406592722_nNu sunt sigură că pozele pe care le vedem sunt reale. În zilele noastre nu mai poți avea încredere în ceea ce ți se arată sau spune. După părerea mea mass media este compromisă.
Ceea ce mi se pare clar este exact ciudățenia fenomenului care a luat brusc amploare, precum și bâlbâielile politicienilor din toate zările.
Parcă țin minte că azilantul politic de pe vremea noastră, se tira într-o țară care nu-l rambursa lu’ Nea Nicu, completa acolo cereri pentru viză unde credea el că îi va fi bine și ședea pe lopată, până primea acordul.
Mulți dintre refugiații ăștia stau în Turcia de ani buni. De ce nu au vize de emigrare ? Au făcut suficient “lagăr” cât să fie oficial primiți unde au completat formularele , nu ?! Sau nu le-au completat ?! Uau ! Dar ce au așteptat ? Să vină și restul, să ia valul ?! Probabil, pentru că la înghesuială este mai lejer ! Lejer pentru cine ?!

Alo, pentru cine ?


Le înțeleg disperarea, știu cum este să vrei să scapi dintr-o dictatură, darămite dintr-una cu tăieri de capete la colț de stradă. Până aici sunt umană și solidară .
Nu înțeleg însă amploarea bruscă a fenomenului, repet , precum și lipsa vizelor celor care stau de ani buni în Turcia, cât să fie acum azilanți oficial unde au cerut. Astea două le repet și mi se par stranii și nu mă pot abține de la prudența emoțiilor.
Ceea ce este chiar hilar, este că acum statele civilizate din west, au o problemă cu blocul nesocotit din est, care se opune cotelor fixate de ei. Au rezolvat toate problemele și le-a rămas asta cu cotele refuzate de unii nesimțiți, care “la plăcinte înainte, la război înapoi.”
Poate că știm , sau simțim mai exact cum este cu solidaritatea impusă, că am halit-o pe pâinică la cartelă 50 de ani, solidari cu ăștia care dau năvală acum.
Ar fi de elementar bun simț să recunoască unii că România a dat și dă ajutor militar pe unde cere NATO și ține bine granițele lu’ Spațiul Schengen de ani de zile, că vorba aia, “pe aici nu se trece”, că așa ne-ați cerut ! Acum că v-ați sucit, noi ce să mai înțelegem ?!
Romania ar sprijini și acum Siria, dar pe teritoriul său, ca să-și recupereze țara de la tembeli.
Cu arme pentru armata regulată, nu cu forțe, că s-a demonstrat că iese buba dacă împingem amestecul prea departe.
Ce nu se vede oare, că doar este limpede ?!
Cum se va rezolva cu țara aia, dacă vin valuri incontrolabile de refugiați ? Se salvează jde mii de vieți, perfect ! Dar în rest ? Când și cum poate fi oprit fenomenul ăsta ?
Cu criminalii rămași acolo cum va fi ? Rămân nepedepsiți pentru viețile distruse de ei? Cu monumentele din patrimomiul internațional pe care le distrug în ciuda iubitorilor lor, cum rămâne ?
Adică ăia când nu vor mai avea viață de luat și piatră pe piatră ce vor mai face ?! Se vor plictisi și vor veni și ei încoace, ca să-i pedepsească pe cei fugiți , precum și pe cei care i-au oblojit.
Chiar este imposibil de demonstrat că o parte dintre ei nu au ajuns deja în zonă. Adică asta este ceva la care să ridice aleșii Europei din umeri ?! Ne asumăm riscuri fără soluții clare.

Răul nu va fi oprit, ci doar răspândit.
Răul se oprește la izvor, nu la revărsare.

Se ceartă europenii între ei. Politicienii își dau proba incompetenței în situații de criză. Sunt incapabili să controleze o invazie până la urmă. Au dormit în fotoliile de la Bruxelles și ori au ignorat vinovat chestiunea, ori chiar au un plan bizar cu ea.

Nu sunt naționalistă. Să vină frate, doar că nu în Românika vor ei, că aici e câh.
Noi cu ucrainienii, cu moldovenii, că avem și noi faliții noștri, dar cine vede  asta ?!

Nu sunt optimistă cu ceea ce se întâmplă. Nu am încredere că Europa va putea asimila, fără să piardă enorm din cultura și civilizația sa, un asemenea val de populație…disperată. Nu mai spun despre alte pierderi.
E complicat să discerni sub presiunea asta, cine este bine intenționat și cine este subversiv. Nu se mai poate face selecție în condițiile astea, ceea ce azilul politic normal solicită.
Nici măcar cei care au stat ani de zile în Turcia, iar repet, nu au acte. Incredibil !
Nu este în regulă, dar deh, suntem oameni și ne iau fiorii de milă și de drepturile omului, pe bune.
Așa este, că doar nu numai românașii au dreptul să muncească în UE și să mai și fure unii de pe acolo.
Diferența o face însă că la români trebuie să bagi de seamă la buzunarele proprii, nu la rucsacii din spatele lor, sau la fustele înfoiate ale rroamelor.
Mi s-a replicat că ăia care vor să pună bombe vin fără să se urce pe val. Ok, așa să fie !
Mi s-a mai spus că acum este o ocazie extraordinară ca politicienii români să se afirme, să primească cota de refugiați și să ceară la schimb intrarea în Spațiul Schengen.
Ca să fiu sinceră, îmi declar pierderea cunoștinței. Care spațiu ?! Ăla pe care am fost puși să-l păzim și în care nu suntem încă pregătiți să intrăm ? Ăla care ridică acum garduri de sârmă ghimpată ( pe bună dreptate de altfel, în opinia mea ) ?
Da, nu suntem pregătiți pentru el și da, poate am fost prea degrabă primiți și în UE.
Trebuia să mai facem stagiatura capitalismului un pic și după aia să fim acceptați. De acord !
Hai măcar acum să mai stăm un pic !
Mai cugetăm…
Ce-o fi, vom vedea, că eu una chiar nu am soluții ne-dramatice la ceea ce se întâmplă. Bine că nu-mi cere nimeni părerea…

S i m o n a

Ți-a plăcut? Răspândește-l!

Un comentariu la „Dubii vinovate…

  1. Îmi permit să citez un răspuns pe care l-am primit și cu care sunt de acord…

    “Nu e vorba de valuri de apa sau de furtuni de nisip. e vorba de diferente culturale, religioase si stil de viata (mereu dorinta de a ma limita la trei). O societate se intemeiaza pe incredere, pe legi si cutume. A amesteca culturi si obiceiuri in speranta ca timpul le va rezolva pe toate nu tine. Societatea europeana marcata de liberalismul ei social va interactiona “dificil” ca sa nu spun sangeros fata cu rigorile sociale musulmane (si aici ma refer la parteneriatul/casatoria dintre persoane de acelasi sex si/sau portul voalului/feregelei musulmane). Vom fi o Europa doua continente culturale, religioase.”

    La buna auzire,
    M.

Lasă un răspuns